Cambuurnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld.

De 10 beste Friese voetballers ooit

Friesland staat bekend om zijn uitgestrekte vlakke landschappen, idyllische meren, onze unieke taal en de Elfstedentocht, maar onze provincie heeft ook een rijke voetbalgeschiedenis. Er zijn al tal van getalenteerde Friezen die zowel nationaal als internationaal naam hebben gemaakt. Hun bijdragen zullen nog vele jaren herinnerd worden.

Dit artikel is een eerbetoon aan de tien beste Friese voetballers ooit.

1. Abe Lenstra

Abe Lenstra is wellicht de bekendste Friese voetballer aller tijden. Geboren in Heerenveen, was hij een uitzonderlijk getalenteerde aanvaller. Lenstra's carrière bloeide voornamelijk bij SC Heerenveen, waar hij tussen 1936 en 1955 speelde en mee de club op de kaart zette. Hij was een natuurlijke doelpuntenmaker en wordt beschouwd als een van de beste Nederlandse voetballers van de 20e eeuw. Hij stond bekend om zijn principes en weigerde voor het nationale team te spelen als hij niet werd geselecteerd voor de positie die hij verkoos. Zijn naam leeft voort in het Abe Lenstra Stadion, de thuishaven van SC Heerenveen.

2. Germ Hofma

Germ Hofma werd geboren in Doetinchem en deze dynamische aanvaller bracht een groot deel van zijn carrière bij SC Heerenveen door. Hij vormde destijds een dodelijk aanvalsduo met Abe Lenstra en was een belangrijke speler tijdens de gloriedagen van Heerenveen in de jaren '40 en '50. Hofma's snelheid en technische vaardigheden maakten hem tot een gevreesde tegenstander. Voetbal was trouwens niet zijn enige sport. Als rasechte Fries was hij ook actief als kortebaanschaatser.

3. Andries Noppert

Andries Noppert, geboren in Joure, is een moderne Friese voetbalheld. Als doelman heeft hij indruk gemaakt bij clubs als SC Heerenveen, Go Ahead Eagles en NAC Breda, waar hij steeds de kansen van zijn ploegen weet te verbeteren bij bookmakers in buitenlandse casino’s. Noppert staat bekend om zijn indrukwekkende lengte, snelle reflexen en kalmte onder druk. Hij heeft zich ook een plaats verworven in het Nederlands elftal, waar hij op het WK van 2022 zijn talent op het hoogste niveau heeft getoond. Leuk weetje: hij was de langste speler van het hele toernooi!

4. Wytse Couperus

Wytse Couperus, een veelzijdige middenvelder uit Sneek, speelde in de jaren ’60 voor SC Cambuur, FC Groningen en Haarlem. Bij zijn stint bij Haarlem wist hij 97 keer te scoren. Hij zette zijn carrière in de jaren ’70 door bij ADO en FC Amsterdam. Couperus was een motor op het middenveld, bekend om zijn uithoudingsvermogen en spelinzicht. Zijn inzet en leiderschap maakten hem een waardevolle speler voor zijn teams en een voorbeeld voor jonge voetballers.

5. Theo de Jong

Theo de Jong, afkomstig uit Leeuwarden, was een veelzijdige middenvelder die het grootste deel van zijn carrière doorbracht bij NEC en Feyenoord. Hij speelde ook voor het Nederlands elftal en maakte deel uit van de selectie die de finale bereikte van het WK 1974. Tussen 1972 en 1974 werd hij 15 keer geselecteerd en wist hij drie keer te scoren. De Jong stond bekend om zijn techniek, visie en leiderschap op het veld.

6. Johan Zuidema

Johan Zuidema uit Zwaagwesteinde was een behendige vleugelspeler. Hij speelde voor clubs als FC Twente en NEC. Zuidema was bekend om zijn snelheid en dribbelvaardigheden, wat hem tot een nachtmerrie voor verdedigers maakte. In het seizoen 1972/1973 werd hij topscorer met SC in de Eerste Divisie met 25 doelpunten. Ook bij FC Twente werd hij in het volgende seizoen maar liefst twee keer topscorer. In 1975 wist hij te scoren tegen Juventus in de halve finale van de UEFA Cup. Helaas kwam zijn carrière vroeg ten einde, wegens knieblessures.

7. Jan Kromkamp

Jan Kromkamp, afkomstig uit Makkinga, is een van de succesvolste Friese voetballers van de moderne tijd. Als rechtervleugelverdediger speelde hij voor AZ, PSV, Villarreal en Liverpool. Kromkamp won de FA Cup met Liverpool en werd met PSV twee keer Nederlands landskampioen. Hij stond bekend om zijn verdedigende soliditeit en zijn vermogen om aanvallend bij te dragen. Tussen 2004 en 2006 speelde hij 11 keer voor de nationale ploeg.

8. Oekie Hoekema

Oekie Hoekema, een krachtige aanvaller uit Leeuwarden, speelde voor clubs als PSV en De Graafschap, maar begon zijn carrière bij SC Cambuur. Hoekema was een robuuste spits, bekend om zijn fysieke kracht en doelgerichtheid. Zijn vermogen om beslissende doelpunten te maken maakte hem een waardevolle speler voor elke ploeg waarin hij speelde. Net als Abe Lenstra was hij erg principieel. Hij had in zijn contract laten opnemen dat hij niet tegen ploegen wilde spelen uit landen waar een dictatuur aan de macht was. Zo weigerde hij in 1978 te spelen tegen Argentinië en probeerde hij zelfs een handtekeningenactie te organiseren tegen de Nederlandse deelname aan de wedstrijd.

9. Piet Wildschut

Piet Wildschut uit Leeuwarden was een bekwame verdediger die speelde voor FC Twente, PSV en FC Groningen. Hij was ook een vaste waarde in het Nederlands elftal. Wildschut stond bekend om zijn betrouwbare verdedigingswerk en zijn capaciteit om aanvallende acties op te zetten vanuit de achterhoede. Tussen 1978 en 1982 speelde hij elf interlands met het Nederlands elftal, waaronder ook de finale van het WK van 1978.

10. Pieter Huistra

Pieter Huistra, afkomstig uit het dorpje Goënga, was een getalenteerde vleugelspits. Hij speelde voor clubs als FC Groningen, Rangers en Sanfrecce Hiroshima. Zijn grootste successen waren echter bij de Glasgow Rangers. Hij werd maar liefst vijf seizoenen achter elkaar kampioen met de club, en won daarbovenop een FA Cup en twee League Cups. In 1992-1993 was hij deel van het team dat 44 wedstrijden op een rij ongeslagen bleef in alle competities. Hij stond bekend om zijn snelheid, dribbels en voorzetten. Na zijn actieve carrière heeft hij zich ook onderscheiden als trainer.

Cambuurnieuws.nl

Bezoek Cambuurnieuws.nl voor je dagelijkse nieuws, standen, statistieken en meer over SC Cambuur van Leeuwarden. Blijf op de hoogte van de laatste SC Cambuur transfers, weddenschappen en bekijk de live scores tijdens SC Cambuur wedstrijden.

Cambuurnieuws.nl heeft geen officiële band met de handelsmerkhouders of clubs die op deze website worden vermeld. Al het nieuws op Cambuurnieuws.nl wordt geleverd door derden, die houder zijn van alle toepasselijke auteursrechten. Alle clublogorechten zijn eigendom van de clubs. Foto's die op Cambuurnieuws.nl worden gebruikt, zijn gelicenseerde afbeeldingen van ProShots.
© Cambuurnieuws.nl 2014 - 2024. Alle rechten voorbehouden.